Outside. Păcate.

China, drepturile omului şi moartea.

SCURT ISTORIC

Republica Populară Chineză este cel mai întins stat în Asia de Sud-Est şi cel mai populat stat din lume.
Republica Populară Chineză a fost proclamată în 1949 de către Partidul Comunist Chinez, după ce a cîştigat războiul civil cu forţele naţionaliste reprezentate de partidul Kuomintang. Guvernul format de Kuomintang s-a refugiat în insula Taiwan, unde a proclamat Republica Chineză care contestă legitimitatea conducerii comuniste a Chinei.
În 1997 Republica Populară Chineză a preluat controlul asupra Hong Kong-ului, care fusese stăpînit de Marea Britanie, iar în 1999 asupra teritoriului Macao, care fusese sub stăpînire portugheză, în urma unor înţelegeri cu fostele puteri coloniale prin care s-a angajat să păstreze economia de piaţă din aceste zone, conform sistemului o ţară, două sisteme.

CE SE PETRECE?

Dar dincolo de aceste date cu caracter istoric, în China se întâmplă atrocităţii despre care cei mai mulţi dintre noi nu ştiu nimic. Sunt lucruri ce cred că ne privesc pe fiecare dintre noi. China este astãzi una din puţinele naţiuni în care comunismul este la putere. Şi România a trecut în istoria ei recentã prin acest gen de experienţã. Totuşi, ceea ce ne este dat sã auzim despre felul în care sunt tratati cetãtenii chinezi de cãtre regimul represiv ne uimeşte. În China anului 2006 existã lagãre de concentrare, asemãnãtoare celor naziste, iar notiunea de drepturile omului nu functioneazã nici mãcar teoretic. Ziararele din lumea întreagă au început de ceva timp să prezinte situaţia drepturilor omului în China şi, ceea ce poate părea imposibil, existenţa unor lagăre de concentrare, translantul de organe de la persoane încă în viaţă, persecutarea unei mişcări spirituale. A fost primul semn că acolo se petrece ceva... Însă, felul în care am ştiut să tragem învăţăminte din greşelile istoriei poate fi felul în care vor reuşi să nu le repetăm. Iar aici mă refer la Holocaust. Şi cred că nu putem sta cu mâinile în sân.

Informaţiile din acest articol sunt prealuate de pe Wikipedia

No comments:

Despre libertate.

Rabindranath Tagore: Numai acela este liber care iubeşte libertatea pentru el şi e bucuros s-o extindă şi asupra altora. Bernard Ştef: Libertatea este posibilitatea de a alege binele. George Bernard Shaw: Libertatea înseamnă răspundere, de aceea majoritatea oamenilor se tem de ea.

Despre credinţă.

Vauvenargues: Credinţa este mângâierea celor nenorociţi şi groaza celor fericiţi. Emil Cioran: Credinţa este o închipuire care refuză concretul şi care nu se sinchiseşte de ceea ce o dovedeşte falsă. Ralph Waldo Emerson: Credinţa constă în acceptarea afirmaţiilor sufletului.