Outside. Păcate.

Şi, totuşi, cum se face că Falun gong e interzis în China?

Înţelegem că în China comunismul e la putere. Înţelegem, astfel că oficialităţile nu au nevoie de argumente foarte solide pentru ceea ce fac. Şi, totuşi, cum se face că Falun gong e interzis în China? Poate că întrebarea nu e asta. Reformulez: de ce tocmai această grupare, de ce asemenea pedepse pentru credinţă? De ce a ales regimul acesta blestemat să condamne Falun gong?

Posibil răspuns.

Liderul cultului Falun gong, Li Hongzhi (foto) a fost făcut răspunzător de către Guvernul Chinei pentru moartea a 1404 membri între mai 1992 şi iulie 1999. Acuzele au ajuns până la punerea în pericol a sănătăţii practicanţilor, dar şi a sănătăţii publice. Numărul poate părea consistent, însă un articol de pe exposingthefalungong.org numără: 1218 persoane moarte în urma refuzului de a primi asistenţă medicală - practică susţinută de Master Li , maestru al artelor marţiale, figură marcantă a Falun gong -, un număr de 37 de practicanţi decedaţi în timpul exerciţiilor, 109 sinucideri şi 40 de persoane moarte din cauze necunoascute. Astfel, în iulie 1999, Guvernul interzice această mişcare spirituală. În consecinţă, Amnesty International arată într-un raport din 2000 că datele oficiale pot fi puse sub semnul întrebării. Mai mult de atât, se susţine că Guvernul nu reuşeşte să dovedească legături directe între decese şi liderii Falun gong. La data de 29 iulie 1999 BBC News, citând agenţia de presă Xinhua (en), transmite că Li Hongzhi a fost dat în urmărire de Ministerul Securităţii Publice a Republicii Populare Chineze. Însă acesta se afla în siguranţă în New York, ferit, pentru mai apoi de persecuţii. Nu se poate spune acelaşi lucru şi despre practicanţi.

12 vs. 1404

O documentare numită Dezvăluirea (The Expose) şi scrisă în 1994 arată că, doar în Chanchun City, practicanţii au suferit diferite boli, şapte chiar au murit, unul a intrat în comă, trei şi-au pierdut cunoştinţa în urma exerciţiilor, iar unul a devenit psihotic. Datele acestea - cărora li se alăturau nume şi date personale - se referă la perioada 1992-1994, primi ani de existenţă Falun gong. Raportul a fost lansat cu cinci ani mai devreme decât cel al Guvernului şi îl acuză pe Li că îi pune în pericol pe membrii cultului săi, presându-i pe aceştia să renunţe la atât de necesarul tratament medical. Între cele două documente există o mare diferenţă în ceea ce priveşte cifrele. 12 (pentru doi ani) versus 1404 (pentru şapte ani).

Justificarea lui Li.

Această declaraţie a fost făcută de Li Hongzhi la New York la o zi după interdicţia aplicată Falun gong.

Am ajutat ca mai mult de 100 de milioane de oameni să obţină sănătatea. Nenumăraţi pacienţi în fază terminală şi-au revenit şi au devenit sănătoşi. Acestea sunt faptele. Cât despre cei care sunt bolnavi grav sau cei care suferă de o maladie mentală, i-am sfătuit întotdeauna să nu aleagă Falun gong. Totuşi, câtiva insistă să înveţe asta, fără ştiinţa mea. În această situaţie, e corect să spui că aceste persoane, care au murit de boli avute anterior au fost practicanţi?

O prezentare mai detaliată - nu neapărat obiectivă - a subiectului găsiţi aici şi aici.

No comments:

Despre libertate.

Rabindranath Tagore: Numai acela este liber care iubeşte libertatea pentru el şi e bucuros s-o extindă şi asupra altora. Bernard Ştef: Libertatea este posibilitatea de a alege binele. George Bernard Shaw: Libertatea înseamnă răspundere, de aceea majoritatea oamenilor se tem de ea.

Despre credinţă.

Vauvenargues: Credinţa este mângâierea celor nenorociţi şi groaza celor fericiţi. Emil Cioran: Credinţa este o închipuire care refuză concretul şi care nu se sinchiseşte de ceea ce o dovedeşte falsă. Ralph Waldo Emerson: Credinţa constă în acceptarea afirmaţiilor sufletului.