Outside. Păcate.

Stagierat în China. Trei modele de tortură.

Pe scurt.


China doreşte să îi elimine pe practicanţii Falun gong. Fie îi descurajează până când aceştia renunţă la credinţa lor, fie perseverează. Astfel, trec la presiuni psihologice şi fizice pentru a-i convinge. Printre practici se numără lipsirea de somn pe termen îndelungat, şocuri electrice, arsuri şi asurzirea.

Naţiunea celor 100 de practici.

Chinaview prezintă într-o serie de trei (1, 2, 3) articole ilustrative câteva din cele aproximativ 100 de metode de tortură practicate în China în lagărele de concentrare, centrele de detenţie şi ospicii. Articole se bazează pe cazuri reale, detaliate, ce ilustrează că tortura nu discriminează.

ARDEREA.
Folosindu-se de rezistenţa oamenilor, torţionarii îi ard pe practicanţi cu ţigări, fiare de călcat sau metale înroşite. Rapoartele referitoare la aceste practici arată că oamenii sunt supuşi unor dureri groaznice, fiind nevoiţi să îndure arsuri în zona picioarelor, abdomenului, feţei, organelor genitale sau a gâtului. Clearharmony.net detaliază într-un articol aceste practici:
  • arderea cu fiare de călcat: această metodă era folosită în perioada antică, dar, din nefericire este încă de actualitate.
  • arderea cu ţigări: este în general folosită pe femei.
ŞOCURI ELECTRICE.
Făcând trecerea de la arsuri la răni provocate de şocuri electrice, imagine de alături arată cel mai bine lipsa de respect faţă de uman. Practicanţii Falun gong sunt torturaţi cel mai des de către poliţişti şi gardieni cu bastoane electrice. Pentru a-i răni cât mai grav, aceştia folosesc bastoanele în zone sensibile ale corpului practicanţilor, precum: cavitatea bucală, palma, picioare, piept, organe reproducătoare, gât sau sâni. În unele situaţi, torţionarii folosesc bastoanele simultan pe mai multe părţi ale corpului pentru a creşte şocul. Alteori sunt udaţi. Unii poliţişti utilizează un aparat artizanal care, la contact cu pielea, provoacă răni şi sângerări.
FalunInfo.net furnizează imagini ale unei victime, desfigurată după şapte ore de şocuri electrice. Materialul o dezvăluie pe Gao Rongrong înainte şi după tortură. Una din imagini este şi cea din stânga.

ABUZUL SEXUAL.
Pentru a creşte umilinţa şi pentru a scădea capacitatea de apărare a oamenilor, în timpul persecuţiilor, practicanţii sunt dezbrăcaţi, apoi abuzaţi sexual. Această situaţie este prezentată într-o scrisoare a avocatului Gao Zhisheng, director fondator al uneia dintre puţinele firme de avocatutură chinezeşti ce se implică în probleme de drepturile omului.

Ceea ce m-a şocat cel mai mult se referă la rutina practicilor de a lovi organele genitale ale femeilor de către 6-10 poliţişti sau parte a personalului. Aproape fiecare practicant este agresat sexual în cel mai vulgar mod posibil. Majoritatea celor care persecutaţi, fie ei bărbaţi sau femei, au fost dezbrăcaţi înainte de orice tortură. În nici o limbă, folosind orice cuvinte, tot nu poţi recrea vulgaritatea şi imoralitatea guvernului în acest caz.

Tipurile de tortură sexuală includ violuri, rănirea organelor genitale prin şocuri electrice, molestări, lovituri, penetrarea cu obiecte străine, introducerea ardeiului iute în vagin, ciupirea organelor sexuale sau a sfârcurilor chiar până la momentul în care se rup şi multe altele. FalunInfo.net prezintă mărturia unei femei care susţine că "S-a întâmplat ca 18 femei să fie dezbrăcate şi duse forţat în celula unor bărbaţi încarceraţi pentru viol." Mai mult, un poliţist ar fi spus "Ştiu că voi predicaţi toleranţa. Vreau să văd cum poţi tolera faptul că o să te violez." Astfel, abuzul sexual e şi abuz psihic.

Lupta pentru eliminare. Teama de dreptate.

Tortura a ajuns de la practică, diversitate. Libertatea şi drepturile omului sunt călcate în picioare pentru a distruge credinţa unor oameni. Chiar dacă pui un semn mare de întrebare deasupra unui cult sau a unei secte, nimic nu susţine o acţiune de tortură. Iar China nu a învăţat asta până acum. Lupta guvernului cu practicanţii Falun gong arată cât de puţin se înţeleg acolo termenii unei confruntări reale. Acţiunile par mai mult desprinse din teama sau neînţelegere decât dintr-un plan gândit. Iar, pentru asta, suferă de pe urma torturilor unii practicanţi Falun gong.

No comments:

Despre libertate.

Rabindranath Tagore: Numai acela este liber care iubeşte libertatea pentru el şi e bucuros s-o extindă şi asupra altora. Bernard Ştef: Libertatea este posibilitatea de a alege binele. George Bernard Shaw: Libertatea înseamnă răspundere, de aceea majoritatea oamenilor se tem de ea.

Despre credinţă.

Vauvenargues: Credinţa este mângâierea celor nenorociţi şi groaza celor fericiţi. Emil Cioran: Credinţa este o închipuire care refuză concretul şi care nu se sinchiseşte de ceea ce o dovedeşte falsă. Ralph Waldo Emerson: Credinţa constă în acceptarea afirmaţiilor sufletului.